Socialdemokraterna har meddelat att det kommer att bli dyrare att anlita hantverkare år 2016 eftersom att man kommer att sänka rotavdraget från 50 till 30 procent av den totala kostnaden för hantverkstjänsten- så om man vill spara några tusenlappar så bör man sätta fart illa kvickt med sin renovering.

HusrenoveringTidigare har vi skrivit tips på hur man ska tänka kring renovering av sitt hem, och här kommer ytterligare ett gott råd: genomför renoveringen fort om du planerat att anlita hantverkare och att nyttja rotavdraget, för snart kommer det bli dyrare. Den nya regeringen har nämligen meddelat att man kommer att sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent för att finansiera stöd för ökat bostadsbyggande och detta förslag kommer att ingå deras budgetproposition för år 2016. Och det är mycket troligt att regeringen får sin vilja igenom, men det är inte alla som tycker att regeringen fattat rätt beslut, skriver SvD. Enligt näringsorganisation Hantverkarna som representerar drygt 4 000 hantverksföretag tycker man att det nya förslaget är förkastligt och deras VD Johan T Sterndal säger till tidningen att man anser att förslaget förstör ett system som har lyckats åstadkomma mellan 18 000 och 20 000 nya vita jobb. Han förutspår även att den vita marknaden med olika hantverkarföretag att välja bland kommer att minska och att den svarta marknaden samtidigt kommer att öka eftersom att det värde som rotavdraget faktiskt nu också tas bort. Det kommer inte längre vara värt för privatpersonen att anlita det vita dyra företaget längre, utan man misstänker att den svarta billiga marknaden återigen kommer att locka flest kunder precis som den gjorde innan rotavdraget infördes.

Vilka prisskillnader kommer det bli?

Låt säga att du anlitar en hantverkare för ett arbete som beräknas ta 100 timmar och kosta 400 kronor i timmen vilket totalt blir en kostnad på 40 000 kronor. Idag är rotavdraget för denna tjänst 50 procent vilket gör att timkostnaden och totalkostnaden halveras till respektive 200 kronor och totalt 20 000 kronor – när rotavdraget endast är 30 procent blir kostnaden lite annorlunda. Då blir timpriset 280 kronor och den totala arbetskostnaden 28 000 kronor. Med andra ord blir det hela 8 000 kronor dyrare att renovera efter att rotavdraget eventuellt sänks, speciellt med tanke på att materialkostnaden inte ens är medräknad i rotavdraget.