Mal, en trist varelse som blir allt vanligare bland våra kläder och skafferier. Larverna äter så hål i dina tröjor och gör kokonger av materialet, och i köket äter de av mjöl som de sedan spinner en fekaliefylld väv över. Bor du i lägenhet är det bra om du tillsammans med dina grannar kan ta itu med problemet. De är nämligen envisa varelser och sprider sig lätt.  

Mal är ett samlingsnamn på en rad olika malfjärilar. De vanligaste vi har är kvarnmott, indisk mjölmott och klädesmal. De livnär sig på livsmedel, päls och kläder och kan komma inflygandes utan att du märker det. De lägger sedan ägg i dina kläder och du kan ha problemet utan att du vet om det. Oftast har de redan hunnit sprida sig mycket innan du upptäcker dem. Du kan bli av med mal med några knep, exempelvis rödcederolja, rödcederträ och feromonfällor brukar funka som förebyggande åtgärder. Städa ur ordentligt om du upptäcker mal.

Malkulor i rödcederträ

Förebygg mal och bli av med dem

Upptäcker du att du har mal måste du på en gång åtgärda problemet. Tvätta dina kläder i minst 60 grader. Saker som inte går att tvätta kan du istället frysa! Bor du i hyresrätt kan du anmäla ohyran till hyresvärden. Tyvärr är det ofta upplagt för bråk eftersom många upplever att deras hyresvärdar inte tar itu med problemet på allvar.

För att göra det svårare att bli angripen kan man hänga upp sina kläder i rödcederträgalgar. Generellt kan man också säga att det är bra att inte lägga kläder på hög, som så många av oss gör när vi inte orkar hänga upp dem ordentligt. I SR.se kan du höra mer om vad som gäller.

Rödcederträkulor är också ett bra knep. Malarna tycker nämligen inte om det och kommer dra sig därifrån. När du ska byta från sommar- till vintergarderob och vice versa är det bra att du tvättar ur dem innan du lägger undan dem. Då minskar du risken för att det finns ägg som är redo att kläckas i dina kläder när du har dem i förrådet. Läs mer här!