Vad finns det att tänka på när man ombildar en hyresrätt till en bostadsrätt? Och vad gör en bostadsrättsförening egentligen?

Det finns många frågor kring det speciella systemet med bostadsrättsföreningar, som vi har i Sverige. Ibland kan det vara smart att ta hjälp av en ombildningskonsult så att det hela blir rätt och riktigt gjort. https://interesta.se/ är en fastighetsekonomisk experttjänst som är specialiserade på ombildningar. Det kan vara ett bra första steg.

Små bostadsrättsföreningar

I Sverige finns det 2 675 bostadsrättsföreningar med sex eller färre lägenheter. Det utgör en tiondel av samtliga – Göteborgs-Posten

En expert i Göteborgs-Posten menar att små bostadsrättsföreningar är sårbara och att en liten förening på kort tid kan ruineras. Föreningar med en handfull lägenheter är med andra ord lite riskfyllt. Förutom att risken för ekonomiska smällar kan uppkomma så kan dessutom brandskyddet vara högst oklart, liksom byggtekniken.

 Viktigt att ombildningen går rätt till

I en artikel i SVT går det att läsa om hur en bostadsrättsförening inte gjort sin läxa och läsa på vad som gäller i lagen. Trots att föreningen nekades bygglov genomfördes en försäljning av lägenheter och det tidigare anrika hotellet som huserat i byggnaden gick ur tiden. Nu kräver dock kommunen att ingen ska få bo i hotellbyggnaden och att de som har köpt lägenheter inte har rätt att bo kvar. Det är med andra ord viktigt att det går rätt till när ett hotell omvandlas till bostäder, annars blir det ett rejält trassel – och dyrt får man förmoda.

Mer om detta går det även att läsa om här i en artikel i Mitti Stockholm, där det förklaras hur det går till när en hyresrätt ombildas till en bostadsrätt.