Det finns många saker i vår omgivning som kan användas som inredning, men bara en bråkdel av detta går att köpa i inredningsbutikerna. Du kan hitta mycket på Myrorna, i soprummet eller i containrar som med endast lite förändring går att använda som möbler eller andra former av inredning. Ofta är detta material gratis, men ibland kostar det några kronor.

I Sverige köper vi för det mesta de saker vi behöver, vare sig det blir i ett varuhus eller på begagnatmarknaden. I många andra länder, där en stor del av befolkningen fortfarande lever mer eller mindre av självhushållning, är det vanligt att man tillverkar det man behöver av de material som finns tillgängliga. Det kan innebära att man använder sig av naturmaterial, men eftersom nästan alla samhällen idag är konsumtionssamhällen innebär det oftast att man använder överblivet eller förbrukat material av olika slag. Det går att göra detsamma i Sverige, vilket också vissa möbeldesigners har tagit fasta på. Har du t.ex. tänkt på vad du kan använda följande saker till?

Lådor och kartonger

Gamla trälådor, som socker- och margarinlådor, är eftertraktade idag. Detta beror till viss del på att få saker säljs i trälådor idag, men helt borta är ändå inte lådorna. En del frukt och grönsaker levereras fortfarande i backar eller lådor av trä. Dessa är sällan gjorda i kraftigt trä, men de kan trots det återanvändas till förvaring, t.ex. för källsortering.

Om man har små barn, och kommer över en riktigt stor kartong, kan man göra ett lekhus av den. Skär ut fönster och dörr, och måla den gärna så att den ser ut som en liten röd stuga.

Lastpallar

Lastpallar går att hitta lite varstans, och är gjorda av riktigt billigt virke. Det har gjort dem mycket populära bland personer som gillar att snickra. Blir det fel gör det inte så mycket, eftersom det ofta går att få tag i en ny palla nästan gratis. Det finns mycket inspiration på nätet. Det går bl.a. att bygga utemöbler, soffor och klädhängare av lastpallar.