Att renovera fönsterna är minst lika bra som att sätta in nya om inte bättre. Fördelarna med fönsterrenovering är många. Du kan bland annat spara energi, behålla husets karaktär och få ett bättre inomhusklimat genom att renovera fönsterna.

Att ha fönster som är i gott skick är viktigt för att skydda huset från vädrets makter, men även för att få ett bra inomhusklimat. När fönsterna inte riktigt fyller sin funktion och det finns utrymme för förbättring är det inte alltid det bästa att byta ut dem helt. I många fall är det bättre att renovera fönster istället för att köpa nya. När du ska renovera fönsterna är det en bra idé att först ta reda på hur dina fönster ser ut för att sedan veta vad du ska gå vidare med.

Fönsterrenovering är ett hantverk

Hantverkare som installerar ett nytt fönsterNär du ska renovera dina fönster är det viktigt att du anlitar rätt personer för jobbet. Att låta experter genomföra renoveringen kommer förmodligen att löna sig. Även om det är möjligt att göra mycket själv finns det fördelar med att anlita proffs. Det tar oftast betydligt kortare tid för en hantverkare som arbetar med att renovera fönster dagligen än vad det kommer göra för dig. Att renovera fönster är ett hantverk och en duktig person vet vad som krävs för att behålla fönstrets tidstypiska utseende. Experter vet även vilket material och vilka tekniker som är bäst att använda på just dina fönster. Ta kontakt med en fönsterrenoveringsexpert när du vill fixa dina fönster. Att börja med en översikt är det bästa. Då kan de sedan ge dig en offert på arbetet.

Fördelar med att renovera fönster:

  • Behagligare inomhusklimat
  • Skyddar huset
  • Energibesparingar
  • Bevarar husets ursprungliga utseende

Behåll originalutseendet på huset

Oavsett vilken ålder ditt hus har valdes de fönsterna av en anledning. Om du byter ut dem kommer utseendet att förändras. Det är många hus som förlorar sin karaktär när fönsterna byts ut. Därför kan fönsterrenovering vara ett mycket bättre alternativ. Det är en dubbelvinst att både kunna behålla husets utseende och få förbättrade egenskaper.

Spara energi med täta fönster

En stor fördel med att renovera fönsterna är att inomhusklimatet kan bli bättre. Genom att ha täta fönster och satsa på bra glas kan kalla drag vara ett minne blott. Det gör även att du kan spara energi. Idag när elpriserna har skjutit i höjden kan det ha stor betydelse för elräkningen att ha bra och täta fönster. Samtidigt som du renoverar fönstren kan du passa på att även täta runt dörrarna. Både fönster och dörrar som läcker värme är dåligt för plånboken.

Bra för miljön att renovera fönster

Det är även energieffektivt och bra för miljön att renovera istället för att köpa nya fönster. Det krävs nämligen stora material- och energiresurser när nya fönster tillverkas men även för att återvinna gamla fönster.

Bra fönster skyddar huset

Något annat som bra fönster gör är att skydda huskroppen. När fönsterna är i toppskick skyddas huset mot andra problem. Dåliga fönster kan exempelvis göra att fukt kan leta sig in i fasaden och orsaka skador. Taket är också viktigt för att skydda huset. När du fixar fönsterna kan du även göra en översyn av taket.