Har du planer på att fräscha upp hemma och renovera golvet? För en pålitlig golvslipning eller golvläggning är det klokast att anlita proffs istället för att göra arbetet själv. Det finns en hel del att tänka på när du ska boka slipning, som vilken färg och lack du ska satsa på och vad du bör göra efteråt.

Om du vill ha en professionell golvläggning i Stockholm har du möjlighet att vända dig till Parkettspecialisten, som utför allt vad gäller golvslipning och parkettgolv. Med 30 år i branschen är de experter på området och kan erbjuda den senaste tekniken inom ytbehandling. Du kan också få hjälp med golvläggning av alla sorters golv, som laminat, parkettgolv, massiva trägolv och fiskbensparkett.

Anlita proffs för slipningen

  • Det är bättre att anlita en erfaren golvslipare än att försöka göra arbetet själv.
  • Att arbeta med golvslipning kan ta mycket tid och skapa damm och oreda i hemmet, medan det går mycket fortare när du anlitar en specialiserad firma för jobbet.
  • Om det rör sig om en mindre golvyta på högst 40 kvadratmeter brukar professionella golvslipare kunna utföra arbetet inklusive lackning och slipning på en dag.
  • Tänk på att i förväg begära referenser och få en noggrann offert med allt som ingår.

Välj den bästa golvbehandlingenProfessionell golvslipning maskin

Innan golvslipningen genomförs behöver du frigöra alla ytor genom att ta bort möblerna. Täck också över känsliga ytor och föremål så att det inte kommer damm på dem, då blir det enklare att städa efteråt.

En väl utförd golvslipning kan höja värdet på din bostad, men det gäller att välja rätt lack och färg. Om din parkett känns matt kan den enkelt fräschas upp genom att den gamla lacken slipas bort. Sedan går det att lägga på ett nytt lager. Du bör välja en vattenlöslig golvlack som helst är miljömärkt med EU-blomman. För att behandlingen ska vara framgångsrik är det bäst att låta lacken torka i minst ett dygn. Därefter kan du ställa tillbaka möblerna.

Golvslipning med ROT-avdrag

När du ska beställa en golvslipning kan det gå att använda ROT-avdraget som ger dig avdrag för renovering och underhåll av din bostad. Om ditt golv har större skador kan det behövas en del kunskap och arbete för att skapa ett bra resultat av golvslipningen. Det kan vara svårt att få ytan fullständigt jämn, och slipningen kan behöva upprepas några gånger. Då görs varje slipning med ett papper som har en särskild korngrovlek.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hur parketten har lagts. När parkettgolvet är fiskbensmönstrat ska det slipas diagonalt, vilket bör ske med olika grovlek och minst tre gånger. Först sker slipningen i båda längdriktningar på träet, därefter en gång i längdriktningen av rummet. Det är viktigt att slipningen sker i träets fiberriktning. Om du slipar tvärs över finns risken att det skapas fula repor. Lamellparkett och vanliga trägolv brukar som regel slipas i längdriktningen på träet. Det är nödvändigt att slipa hela ytan i en enda körning, du bör inte stanna eller byta riktning mitt i slipningen.