Minskade driftkostnader och mindre miljöpåverkan är det som skapat den stora efterfrågan på passivhus. Men att bygga ett eget passivhus låter som en rätt komplicerad process som skulle landa i skyhöga kostnader, eller hur? Radera genast den bilden i huvudet: idag finns det seriösa – och miljömedvetna – hustillverkare som bygger och stormreser huset efter dina ritningar.

Ett på hus landet är en plats som främst cirkulerar i folks fantasi. När väl drömmarna ska sättas i verklighet börjar många tveka. Driftkostnaderna för det där drömhuset intill sjön visade sig vara skyhöga, och för den ohändiga kan ett renoveringsobjekt vara en mardröm. Men varför lämna det vid gamla hus med dålig isolering och ett enormt underhållskrav? Nybyggda hus har betydligt lägre driftkostnader och dessutom kan du få rita huset som du själv vill på http://www.villavarm.se/.

Vad är ett passivhus?

Ett passivhus är ett hus som producerar sin egen energi, till exempel med hjälp av solceller. Dessutom är de utformade på ett speciellt sätt som gör att de har god isolation. Då minskar värmeläckage och mindre elförbrukning behövs. Passivhus har blivit allt mer populärt. Anledningen är förmodligen vår ökade klimatmedvetenhet. Om det inte skulle räcka så ser elpriserna ut att stiga under en lång tid, därför ser många de ekonomiska fördelarna som den största fördelen.

Både i storstäderna som Göteborg som i de mindre städerna Sundsvall och Västerås blir det vanligare att skapa passivhus. Både fritidshus och bostadshus passar bra för dessa byggen. I videon nedan ser du hur det kan gå till när Villa Varm bygger och reser ett hus åt dig. Beroende på hur mycket du är beredd att göra själv varierar kostnaden, som man tillsammans arbetar fram tillsammans med ens ritning.