Det är svårt att komma undan ett visst möbelföretag som grundades i Småland när man talar om möbler i Sverige. Tyvärr är denna tillverkares möbler ofta lite trista, och de återfinns i väldigt många svenska hem. Det går dock att modifiera möblerna på olika sätt, för att ge dem en egen prägel.

IKEA betraktas av många som det svenskaste av alla företag, fastän huvudkontoret idag ligger i Nederländerna. Att det blivit så beror dock på ett medvetet PR-arbete som bedrivits under de senaste 20 åren. Det är inte alla som minns det, men IKEA:s logotyp har inte alltid varit blå och gul, och en gång i tiden stavade företaget själva sitt namn Ikéa.

En annan sak som förändrats är produkternas namn. Idag heter samtliga av IKEA:s möbler något svenskt, som Klippan, Ivar eller Fnitter. Dessa ord har, eftersom IKEA är ett globalt företag, spridits över hela världen.

När ett företag blir så stort som IKEA har blivit dyker det också upp andra företag, som säljer olika typer av tillägg till det ”småländska” företagets produkter. När ett företag blir så populärt som IKEA har blivit finns det annars en risk att ett stort antal hem runt om i världen kommer att se likadana ut. IKEA:s möbler är billiga och praktiska, men folk vill trots det kunna inreda personligt.

Det är här de mindre företagen, som lever på IKEA, kommer in i bilden. Det finns flera företag, både i Sverige och utomlands, som har specialiserat sig på att tillverka nya delar eller tillbehör till IKEA-möbler. Kombinerar man produkter från flera av dessa företag kan man få en helt unik möbel.

Eftersom IKEA finns i nästan alla världsdelar öppnar sig en stor marknad för den som säljer tillbehör på nätet, och det är just detta som många av företagen gör. Det kan t.ex. handla om nya överdrag till IKEA:s soffor och fåtöljer, vinyldekaler som ger möblernas fronter ett nytt utseende, eller nya ben till möbelkedjans byråer, fåtöljer och andra möbler. Många av företagen erbjuder produkter som både kan ge en mer klassisk look, eller något mer lekfullt.

Att hacka IKEA

Även om IKEA har ett stort utbud av möbler, och även om det dessutom går att anpassa många av möblerna med hjälp av olika typer av tillägg i IKEA:s eget sortiment, så kan de inte svara mot allas behov. Möblerna är dock billigare, ibland till och med billigare än motsvarande mängd byggmaterial på ett byggvaruhus. Allra billigast blir de naturligtvis om man köper dem begagnade.

Därför har det växt fram en rörelse där man bygger om IKEA-möbler på olika sätt. I centrum står den malaysiska bloggen IKEA Hackers, som publicerar idéer och inspiration. På bloggen hittar man bl.a. instruktioner för hur man bygger ett dockskåp av en Billybokhylla, eller hur man kapar en stol för att kunna använda den som klädhängare. På IKEA Hackers hittar man både smarta lösningar, som kan svara mot specifika behov, och budgetalternativ till dyrare möbler. Tack vare bloggen blir IKEA ännu mer som IKEA, och man kan dessutom få utlopp för sin egen kreativitet.