Många som vill renovera har inte råd att göra det, men det finns en lösning på detta problem och det stavas blancolån.

MyntNär det kommer till att låna pengar är det först och främst viktigt att ha ett syfte med pengalånet och sedan ha en konkret återbetalningsplan i åtanke, annars kan lånet göra mer skada än nytta. När detta är klart gäller det att välja typ av lån och det vanligaste lånet att ta när det kommer till icke-öronmärkta pengar är ett privatlån eller blancolån som det även heter – men det gäller att veta hur man ska gå tillväga för att hitta bästa blancolånet man kan få.

Att tänka på vid blancolån

När man ska teckna ett blancolån, vilket är ett lån utan säkerhet, är att verkligen veta hur pengarna ska spenderas och att man har möjlighet att betala tillbaka lånet under den angivna återbetalningstiden som långivaren fastställer. Ett exempel på hur man inte ska göra skrev tidningen Metro i fjol då de berättade om 25 åriga Alexander som använde sina blancolån för att skryta på sociala medier – istället för att använda pengarna till något vettigt. Inte heller kunde han betala tillbaka lånen och hamnade tillslut i tvprogrammet Lyxfällan, och där är det nog inte många som vill hamna. Därför är det viktigt att planera och prioritera – men framför allt att välja rätt långivare. Enligt en artikel i SvD är det nämligen många som vill få del av kakan just när det kommer till blancolånen vilket gjort att en rad olika aktörer inom området dykt upp på marknaden. Så ett smart tips är att se till att läsa på om banken eller långivaren du väljer att låna av innan du skriver på låneavtalet.

Det lönar sig att renovera

Visst kan det tyckas att det känns som att man går till överstyr om man lånar pengar för att renovera, men sanningen är att det lönar sig i slutänden. Till exempel skriver GP om hur man med små renoveringar faktiskt kan öka värdet på sin bostad, vilket innebär att de pengar man spenderar på renovering blir återbetalda vid en eventuell försäljning av bostaden. Dock ska man tänka på att inte gå till överstyr utan att det räcker med att renovera små saker så som att rätta till småskavanker som att lägga några nya takplattor, byta ut sunkiga tapeter eller fräscha upp badrummet. Så om det är lönsamheten i renoveringen som håller dig tillbaka från att ta ett blancolån så ska det med andra ord inte vara något att oroa sig för.