Varje år köper tusentals svenskar en ny bostad och det finns ett flertal anledningar till att man väljer att köpa nytt. Oavsett anledning gäller det att tänka till både innan och efter köp för att bli helt nöjd.

En undersökning som Sveriges Radio rapporterar om visar att det finns olika syn på bostadsköp i och utanför storstäderna. Utanför storstäderna köper man en bostad för att bo i, medan man ser bostadsköpet som en investering eller ett sparande i storstäderna. I Bostad såld skyltstorstäderna pratar man även mer om värdeökningen av bostaden och man pratar om den som ett kapital. Utanför storstäderna pratar man istället om sitt boende utifrån hur man trivs där och hur man vill att det ska vara.

Inför köpet

Oavsett vilken anledning man har till att köpa bostad och oavsett om man ser på sin bostad som en investering eller en plats att bo, finns det en del grejer att tänka på för att göra ett bra köp som man blir nöjd med. I Expressen kan man läsa att det gäller att ha is i magen och vänta på den tid då flest bostäder är ute till försäljning. Det gäller också att fokusera på rätt saker när man tittar på en bostad. Några exempel på bra saker att fokusera på är planlösningen, utsikten och läget. De saker man kan ändra på är det bara onödigt att lägga tid och fokus på.

”Men låt dig inte luras av ny flott spis eller skrikiga och fula tapeter.”

Sluta kolla Hemnet

När man väl gått och köpt bostaden finns några saker som man inte bör göra. Gör man inte dessa saker är risken mindre att man känner sig besviken i efterhand. En utav dessa saker säger Sydsvenskan är att fortsätta titta på Hemnet fast man redan köpt sin bostad. Att fortsätta titta på Hemnet är oerhört dumt eftersom man alltid kan hitta något bättre, vilket man ju inte vill göra när man redan har köpt.