Något av de värsta som kan hända med ens hus är att man får inbrott men det finns självklart knep för att undvika det. Till exempel bör man vara extra vaksam om grannarna nyligen haft inbrott.

Om din granne haft inbrott är det hög tid för dig att installera ett larm, skriver Sydsvenskan. Ny forskning visar nämligen att det är störst risk att drabbas av inbrott när ens granne nyligen drabbats. Särskilt stor risk är det första veckan efter inbrottet och om man bor max 100 meter från grannen. Varför inbrottstjuvar slår till på ungefär samma ställe flera gånger beror på att tjuven lärt sig området och behöver då inte göra Kofotresearch vid nästa inbrott. Det kan även vara så att det första inbrottet gav ett bra resultat och att man utgår från att få liknande utdelning hos grannen.

Bra med säkerhetsdörr

Det gäller alltså att hålla koll på om ens grannar drabbats av inbrott för att veta om man själv måste vara extra försiktig. Men det är inte bara att installera ett larm, utan andra åtgärder kan vidtas för att undvika att få inbrott. Bor man i lägenhet kan en bra idé vara att kolla på olika säkerhetsdörrar. Det är nämligen så att just säkerhetsdörrar gör det väldigt mycket svårare för tjuvar att göra inbrott, vilket leder till att de ofta undviker bostäder som har säkerhetsdörr. Dessutom skyddar den här typen av dörr från brandrök och håller ute ljud.

Fler smarta tips

Några andra tips för den som vill undvika ett inbrott är enligt Villaägarna att informera sina grannar när man är borta kortare perioder, att ha timer på sina lampor så att de kan tändas och släckas automatiskt när man inte är där samt att be grannen tömma postlådan då och då. Något annat som man kan tänka på är att aldrig gömma värdefulla saker i frysen, i lådor och i garderober eftersom tjuvarna letar där först.