Något som är oerhört viktigt för att skapa ett trivsamt hem är att se till att ha rätt temperatur hemma. För varm eller för kall inomhusluft kan leda till hälsoproblem och den som vill ha skön temperatur hemma bör sikta någonstans kring 20-24 grader.

Här kan man läsa om en kvinna som själv fick sätta in ett element i sin hyreslägenhet eftersom hyresvärden vägrade höja värmen. Kvinnan flyttade till lägenheten för tre år sedan och har sen dess kämpat för att få en temperatur som fungerar. Redan den första Bordsfläktvintern i lägenheten märkte hon att det skulle bli riktigt kallt i lägenheten och då tog hon kontakt med hyresvärden. De har dock inte valt att göra något åt temperaturen sedan dess. Hyresvärden har en garanti på att lägenheterna ska hålla i alla fall 21 grader året runt. Men eftersom kvinnans lägenhet inte gör det, har man från deras sida lovat att installera nya tätade fönster. Om man till slut gör det återstår att se.

Sprid värmen i huset

När man bor i en hyresrätt är man ganska beroende av hyresvärden när det kommer till saker som just värmen. Bor man dock i villa kan man bestämma själv hur situationen med uppvärmning ska se ut och det finns många olika alternativ på marknaden. På byggahus.se kan man läsa om att ett uppvärmningsalternativ som finns är att installera en vedkamin och fördela strålningsvärmen i hela huset med hjälp av ett fläktsystem som minskar värmeförbrukningen och ökar värmecirkulationen. Det här värmesystemet är dock bäst att användas för extra uppvärmning under kalla vinterdagar. Men om man kombinerar den här typen av uppvärmning med värme från exempelvis en bergvärmepump får man det allra bästa resultatet. Idén med att fördela värmen i huset med någon form av fläktsystem blir allt mer vanligt och det här är verkligen bra för att öka värmecirkulationen, vilket gör att hela huset får en behaglig temperatur. Ett tips för den som vill haka på den här trenden: köp fläktkonvektor hos E-klok.

Viktigt för hälsan Man som grämer sig över något

Den som tycker att det inte spelar så stor roll vilken temperaturen är hemma, bara den är behaglig, kanske bör tänka om en gång. Temperaturen är faktiskt mycket viktigare för hälsan än vad många tror. På svt.se kan man läsa att det inte är bra för hälsan att ha för varmt eller för kallt hemma. Man kan även läsa att alla har rätt att ha åtminstone 20 grader hemma och att man helst inte ska ha högre än runt 24 grader. Både kyla och värme stressar kroppen, vilket i långa loppet kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Några andra problem som man kan få vid fel inomhustemperatur är:

  • Nackspärr och lungrelaterade sjukdomar om det är för kallt.
  • Uttorkning, huvudvärk och illamående om det är för varmt.
  • Mjölkstockning om man ammar och temperaturen inte är runt 20 grader.
  • Förlorad styrka, rörlighet och arbetskapacitet vid både låga och höga temperaturer.