Så länge du bor i ett hus med fönster på bottenplan är det mer eller mindre omöjligt att hindra en tjuv som vill ta sig in. Men hur ska man bäst förhålla sig till det som är bortom ens kontroll?

Närbild inbrottstjuv med kofotIngen vill råka ut för inbrott. Det är en obehaglig invasion av den privata sfären som kan leda till stor stress för den utsatte. Dessutom kan föremål med oersättligt affektionsvärde försvinna för alltid. Därför är det rimligt att vilja skydda sig, i den mån det är möjligt. Här kan du läsa mer om vad som ökar risken för inbrott. Och vad du kan göra för att ligga steget före tjuven.

Men det finns andra säsongsbundna riskfaktorer som det är svårare att påverka. Att inbrottstjuvar föredrar att jobba i skydd av mörkret kan framstå som en självklarhet – men det gäller inte tiden på dygnet. De flesta inbrotten äger inte rum på natten, utan dagtid då människor är på jobbet. Men det är nu, under årets mörkaste månader, inbrottsstatistiken ökar som mest. En förändring från tidigare då de flesta inbrotten ägde rum under sommarhalvåret.

Också bilden av tjuven har förändrats – amatörer och missbrukare har successivt bytts ut mot professionella ligor. Tjuvar som bara spenderar några månader i Sverige åt gången. Och som, så fort det är möjligt, skickar stöldgodset till utlandet. För dessa ligor är vintern högsäsong.

Vad kan hjälpa vid inbrott?

Hemmet ska vara en plats där du känner dig trygg och kan slappna av. Förhoppningsvis lyckas du, med olika avskräckande metoder, förebygga risken för inbrott. Men det finns också saker att tänka på även om tjuven lyckas ta sig in.

  • Sprid ut dina smycken – Ofta skickas stöldgodset med posttjänster, vilket också påverkar vad som betraktas som attraktivt stöldgods. Stora teknikprylar – som teveapparater och datorer har därför slutar vara intressanta för tjuven. Istället är de ute efter dina smycken. Därför kan det vara en bra idé att sprida ut dessa i hemmet. Och att inte förvara allt i sovrummet eller badrummet.
  • Kassaskåp – Om du har mycket värdesaker i ditt hem kan det vara en bra idé att investera i ett kassaskåp.
  • Dörr som kräver nyckel från insidan – Dörren är en viktig barriär, inte bara då tjuven ska ta sig in, utan också då denne ska lämna bostaden. En dörr som kräver nyckel för att låsas upp från insidan kan bromsa tjuven tillräckligt länge för att polisen ska hinna till platsen.