Bad används i många kulturer för att främja välbefinnande och hälsa. Bad kan genomföras på olika sätt och i olika temperaturer. Oavsett ålder och förutsättningar kan bad ha positiv effekt för både fysisk hälsa och mentalt välmående.

Kinna som badarBadhus har funnits i århundraden, liksom traditionen med ångbad, kallbad och aromatiska bad. Att njuta i en badtunna är ett gammalt sätt att bada i modern form. Många bad kan upplevas utomhus året runt, varma som kalla. Bad har fördelen att kunna varieras och anpassas till olika behov. Med alla tillbehör och hjälpmedel som finns att tillgå finns det bad som passar alla. För barn är bad ett bra sätt att träna vattenvana genom lek, men kom ihåg att barn alltid ska hållas under nära uppsikt. För äldre kan bad vara en bra plats att kunna slappna av i kroppen. Oavsett vad du försöker uppnå med ett bad finns flera fördelar för både kropp och sinne:

  • Avlastar kroppen
  • Minskar stress
  • Mjukar upp stelhet
  • Ökar cirkulationen

Fördelar för kroppen

Bad användas även professionellt i medicinskt syfte för att träna och stärka kroppen. Vatten avlastar kroppen genom att bära upp och omfördela belastningen. Det kan vara skönt för den som har ont, är stel eller är gravid. Träning i vatten ger ett bra motstånd och hjälper balansen. Värmen ökar cirkulationen i kroppen genom att blodkärlen vidgas och blodtrycket sänks. Då slappnar även musklerna av. Cirkulationen stimuleras också av skifte mellan varma och kalla bad. Torr hud mjukas upp och kan lättare filas bort från hårda fötter.

Mentalt välbefinnande

Att bad gör oss lugnare är nog bekant för många. Stress och ångest lindras när kroppen får vila i vattnet. Sinnet behöver träna på avslappning och vila hjälper förmågan till mental återhämtning. Att kombinera badet med dämpat ljus, aromatiska oljor, musik eller en fantastisk utsikt kan göra badet till en speciell upplevelse. Bad kan med fördel kombineras med avslappningsövningar, meditation och enklare yogapositioner.

Oavsett om du vill bada för mentalt eller fysiskt välbefinnande finns många sorters bad att välja bland. Har du väl hittat rätt bad blir de hälsosamma effekterna ofta mycket uppskattade.