När det börjar bli kallt ute kan nog de flesta känna att det sticker lite extra i plånboken. Om huset eller lägenheten är lite äldre eller om de nuvarande värmesystemen är lite äldre kan det svida lite extra.

Hantverkare som installerar en luftvärmepumpOm du vill spara pengar på din värmekostnad är det smart att välja en luftvärmepump som har tillräcklig kapacitet för ditt boende. Den kan göra så att du sparar många hundralappar och dessutom är den i stort sett underhållsfri. Det du behöver tänka på är att du dammsuger filten någon gång ibland, samt att du ser till att hålla utedelen någorlunda fri från snö och is.

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket du kan spara på att sätta in en luftvärmepump varierar. Det beror många gånger på vilket värmesystem du sedan innan har i huset. Du kan också spara mer genom att se till att hålla en lite lägre temperatur inomhus. Generellt sett kan du dock spara ett par hundra kronor i månaden på att installera en luftvärmepump.

Snabb installation

Om du anställer ett kunnigt företag som installerar din luftvärmepump tar det oftast inte mer än några timmar innan du har en värmekälla som är färdig att använda. Det går än snabbare om du själv har gjutit en platta till eventuellt markstativ, samt om du har borrat hålet i väggen innan det är dags för installationen.

En säker uppvärmning

En luftvärmepump är säker att ha i drift. Risken att den börjar brinna är mycket liten och dessutom är den driftsäker. Du kan till exempel lämna den igång även om du är borta en hel dag utan att du behöver oroa dig för att den ska göra bostaden för varm eller för att den helt ska lägga av.

Under sommaren kan du dessutom använda luftvärmepumpen för att kyla ner bostaden. Det gör att du kan få en behaglig inomhustemperatur även då. Trots att du använder luftvärmepumpen som kyla kan du spara en hel del pengar på ditt nya uppvärmningssystem och dessutom slipper du tänka på att bära in ved, köpa pellets eller annat. Du bara trycker på fjärrkontrollen så startar luftvärmepumpen upp.