Stockholm och andra större städer i Sverige har väldigt heta bostadsmarknader och många bostäder säljs dyrt efter en hetsig budgivning. Nu försöker man stoppa folk från att trissa upp priserna genom något som kallas för statistiskt jämförelsevärde.

Det finns många saker man behöver tänka på när man ska köpa bostad. Exempelvis gäller det att fokusera på rätt saker när man är på visningen. Man bör inte fokusera på saker som går att ändra, som tapeter och möbler. Istället bör man lägga fokus på Bostad till salu skyltplanlösningen och läget. Det är även viktigt att man jämför priser mellan olika bostäder och ser till att man inte köper en bostad till ett pris som den inte är värd. Men faktum är att det inte är lätt, speciellt inte i Stockholm, att köpa en bostad till ett pris som bostaden är värd.

Ny modell från FMF

I Dagens Nyheter kan man läsa att man för ett tag sedan försökte reglera den heta bostadsmarknaden i Stockholm med så kallade accepterade priser. Då kunde man helt enkelt köpa bostaden till ett visst pris, och slippa den hetsiga budgivningen. Men det här försöket gav inte ett önskvärt resultat och budgivningen som ofta trissade upp priset rejält fortsatte. Man har dock inte gett upp hoppet om att få ordning på bostadsmarknaden och nu har man tagit fram en ny modell som ligger i startgroparna. Den nya modellen kallas för statistiskt jämförelsevärde och det är Fastighetsmäklarförbundet som ligger bakom initiativet.

Får en bättre prisbild

Modellen har använts av ett par mäklare och den går helt enkelt ut på att konsumenten får information från en oberoende källa om hur mycket liknande bostäder i området har sålts för. Man får även ett uträknat pris på bostaden efter den statistiken. För att få ett ännu mer korrekt pris för bostaden så går mäklaren in med sin expertis och skräddarsyr informationen för just den bostad som ska säljas. På så sätt får konsumenten faktiskt ett rimligt pris på bostaden som hen kan ha i åtanke när den funderar på att lägga ett bud.