Har du planer på att flytta till Göteborg? Som Sveriges andra största stad är det många som tänker som du, vilket innebär att det inte alltid är enkelt att hitta en bostad med kort varsel som passar dina behov. Hur du bäst går tillväga beror på vad du är ute efter och om du vill hyra eller äga din bostad.

Bild på stad med kanalOm du i första hand vill köpa en bostad är det klokt att kontakta en mäklare i Göteborg som har bra koll på bostadsmarknaden och kan ge dig användbara förslag som matchar det du är ute efter. Skandiamäklarna har flera kontor utspridda i Göteborg och kan ge dig kostnadsfri rådgivning oavsett om du vill ha en villa, bostadsrätt, ett fritidshus eller radhus. Detta kan till exempel vara en fördel om du flyttar till Göteborg från en annan stad.

Att tänka på när du letar bostad

  • För att välja rätt bostadsrätt kan du behöva gå på många visningar. De brukar av tradition hållas på måndag- och söndagskvällar.
  • Det är klokt att använda mobilen för att skriva ner anteckningar om varje bostad, samt ta bilder som du sedan strukturerar i mappar för att enkelt kunna gå igenom varje bostad och jämföra för- och nackdelar.
  • Bestäm i förväg vilket antal rum du vill ha och vilka andra krav som är viktiga för dig.
  • Det går att se statistik över de områden i Göteborg du är intresserad av genom att titta på Hemnet och Svensk mäklarstatistik. På detta sätt kan du ta reda på vilken prisutveckling och slutpriser som är aktuella för dina utvalda områden.

Fick gå före när de stod i bostadskö

Ett par som kramas och närbild på en nyckelI Göteborg är det de som stått längst i bostadskön som först brukar få bli erbjudna en ledig lägenhet. Men 2020 gick kommunen från kösystemet i många fall, på grund av att vissa av de sökande hade ett extra stort behov av bostad. Detta gällde till exempel människor som varit hemlösa och som utsatts för våld i sina nära relationer. Göteborg är den svenska kommun som har frångått kösystemet flest gånger under 2020.

 

Delningsboende – en ny boendeform

På bostadsmarknaden har nu en ny boendeform uppkommit som kallas för delningsboende eller co-living. Mindre rum byggs för uthyrning och hyresgästerna får dela på badrum och kök, vilket ger lägenheter som kan produceras billigare samtidigt som hyrorna inte är lika höga. Även i Göteborg finns nu denna boendeform, bland annat i Kallebäck. Målgruppen för projektet är unga mellan 20 och 35 år som vill bo med andra för att öka gemenskap och social interaktion. I hyran ingår städning av de gemensamma ytorna, internet och möbler. Hyresgästerna kan mötas i bottenvåningen på de gemensamma ytorna med tvättstuga, arbetsytor, lounge, uteplats och umgängesytor. Delningslägenheterna är fördelade på ett femvåningshus och ett sjuvåningshus som ska ha beräknad inflyttning under hösten 2022. Här ska med tiden finnas 1 800 hem, 1 200 kontorsplatser samt även förskola, skola, caféer, restauranger och närservice. Ett ökat intresse för delningsekonomi, kollektivt boende och minskat koldioxidavtryck har lett till ett större socialt hållbarhetsarbete hos bostadsföretag. Detta ger möjlighet till nya boendeformer som samtidigt råder bot på bostadsbristen.