Din bostad ska vara en trevlig plats där du kan koppla av och känna dig trygg. Trots det sker det många olyckor i just hemmet och det är framförallt små barn och äldre som råkar illa ut. Även om det inte finns garantier för något här i livet kan du åtminstone göra vad du kan för att säkra ditt hem. Här kan du läsa om några enkla åtgärder för att dina barn inte ska skadas.

Bild på en baby och babygrindTrappan är en av de farligaste platserna i hemmet, vid sidan av vissa rum som köket och badrummet. Genom att skaffa en eller flera barngrindar kan du försäkra dig om att småttingarna inte kommer falla ner för höga höjder eller komma in i rum där det är extra halt eller finns mycket elektronik. Barngrindarna är enkla att installera och det finns många olika sorter som passar för särskilda behov och storlekar. De är också bra för att hålla hundar utanför vissa förbjudna zoner i din bostad.

Gå igenom varje rum

Om du är småbarnsförälder, eller kanske på väg att bli det, är det viktigt att du går igenom varje rum för att se vad som kan förbättras. Finns det många eluttag? Går fönstren att stänga ordentligt? Är rummen upplysta på rätt sätt? Ett vanligt skäl till olyckor i hemmet är dålig belysning och många snubblar i trappor eller på prylar av just den anledningen. Barn är av sin natur mycket nyfikna och därför bör du alltid se till att lådor, dörrar och grindar inte går att få upp lätt och att det aldrig ligger farliga föremål inom barnets räckvidd.

Hygien och säkerhet

Förutom alla fysiska risker i ett hem finns det också osynliga fiender som kan leda till sjukdomar och besvär. Saker som fukt, kvalster och kemikalier kan leda till andningsbesvär, allergier och infektioner och därför bör din bostad alltid vara fräsch och ren. Vädra ofta, torka av ytor och undvik skadliga ämnen när du handlar hem rengöringsprodukter. En luftrenare kan vara bra att ha, såväl som en termometer/hydrometer som ser till att inomhusklimatet alltid är optimalt. Det kommer alla hushållets medlemmar må bra av och ditt hem blir ännu härligare att vistas i.