Vad är det för något som simmar runt i en bassäng i Köpenhamn? Och hur ska man tänka för att vara så fräsch som möjligt när man badar på ett badhus?

PoolI ett tidigare inlägg skrevs det om hur en stor svastika hittats i botten på en pool i Brasilien. En inte så trevlig upptäckt. Annat som hittats i pooler är krokodiler och bortsprungna älgkalvar.

Liten flodhäst i bassäng

En annan som trivs i bassänger, så länge han är liten och med sin mamma, är flodhästen Marico som för ett tag sedan föddes på Köpenhamns Zoo. Om honom går det att läsa om här i en artikel i Sydsvenskan.

Bada fräsch i simhallen

När man badar i en offentlig bassäng är det viktigt att veta vett och etikett. I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa om hur man ska tänka. Bland annat ska man, innan man hoppar i poolen, ta av sig badkläderna och duscha ordentligt med tvål och schampo:

Sveriges simhallar gör hygienkampanjer med jämna mellanrum för att få fler att tvätta sig rätt. Alla vet att de ska duscha innan bad – men vi ser att duscha betyder olika saker för olika personer. De flesta duschar med badkläderna på – Göteborgs-Posten

Rena badkläder utan underkläder

För när man inte tar av sig badkläderna när man duschar av sig, innan bad, så kommer smuts som bakterier, svett, deodorant och smink att fastna i själva badkläderna och följa med ner i bassängen. Många låter dessutom bli att tvätta håret innan badet, för att slippa klorlukten. Men faktum är att klor bara luktar när det reagerar med smuts, så om du luktar klor efter ett dopp i en bassäng så beror det på att du inte duschat ordentligt. Dessutom är det många som behåller underkläderna på under badkläderna när de badar, men underkläder är ofta gjorda av bomull och dess fibrer fastnar i poolens filter. Det enda man egentligen får ha i badbassängen är rena badkläder i syntet.

Många simhallar har kört hårt på att få sitt vatten renare och installerar automater med gratis tvål i duscharna så att folk verkligen ska tvätta sig innan de hoppar i vattnet. Det har gett visst resultat men ännu blir vattnet smutsigt när många badar samtidigt, som på helgerna.