En bostadsvärdering kan du göra när du går i försäljningstankar och vill få en indikation på vad du kan få för din bostad. Det är värdefullt att veta det ungefärliga värdet på bostaden, speciellt om du ska köpa ny bostad i nära anslutning till försäljningen. Det går att göra en värdering både digitalt och fysiskt.

Om du går i tankarna att sälja din bostad är ett första steg i den processen att göra en värdering av din bostad. En värdering av bostad görs oftast för att få ett riktmärke på vad en bostad skulle kunna säljas för om den lades ut till försäljning. Det finns flera anledningar till varför en värdering görs. När du har en värdering av din befintliga bostad kan du bland annat lättare få ett lånelöfte av banken för att kunna köpa en ny bostad. Du vet även på ett ungefär hur mycket pengar du har råd att lägga på ett nytt boende. När du gör en värdering förbinder du dig inte till något.

Mäklaren kan ge värdehöjande renoveringstips

Det finns flera fördelar med att göra en värdering innan du lägger ut bostaden till försäljning. Mäklaren som gör värderingen av din bostad kan nämligen komma med tips och råd på åtgärder som du kan vidta för att eventuellt kunna höja värdet lite till. Det kan exempelvis vara att renovera delar av bostaden som anses vara värdehöjande. Om du ska måla om är neutrala färger att föredra för att attrahera en större målgrupp.

Lägg pengar på styling av bostaden

Innan du ska sälja din bostad är det bra att välja en mäklare som du känner förtroende för och som kan området grundligt. Se även till att det finns en tydlig plan kring försäljningen som du och din mäklare har kommit överens om. Att lägga pengar på att styla bostaden inför försäljningen är en bra idé om du vill öka chanserna att få ut mer pengar vid försäljningen.