Den som vill förbättra sitt hem bör satsa på belysningen. Rätt ljus är oerhört viktigt i ett hem av många olika anledningar. Exempelvis kan energiförbrukningen minskas, man kan bli piggare och man kan lyfta fram hemmet på ett bättre sätt.

GlödlampaMed rätt belysning kan en villaägare sänka sin elförbrukning med 80 procent, rapporterar SvD Näringsliv. Detta visar en uträkning som energimyndigheten har gjort. Genom att byta till LED-lampor, som är mycket mer energisnåla, kan man spara en tusenlapp om året. Kostnaden för själva lamporna är förvisso högre än för de gamla vanliga glödlamporna men LED-lamporna håller mycket längre och de drar dessutom en mindre mängd ström. Det går inte längre att köpa de gamla vanliga glödlamporna men många har dem fortfarande i sina hem.

Rätt belysning utomhus

Det är dock inte bara den minskade elförbrukningen som är en fördel med att ha rätt typ av belysning i hemmet. Belysningen kan även hjälpa till på många andra sätt. Har man exempelvis rätt belysning utomhus kan den både skrämma bort tjuvar och ge nya dimensioner till trädgården och göra den hemtrevlig. Är man ute efter riktigt bra utomhusbelysning kan man hitta den bland annat på http://www.lampgallerian.se/lampor/utomhusbelysning/. På den sidan finns alla typer av utomhusbelysning man kan tänka sig vara intresserad av.

Ljuset gör en piggare

Även inomhus har rätt belysning en mängd olika fördelar. Bland annat kan den göra en mycket piggare och gladare. Har man exempelvis LED-lampor i badrummet med ett starkt, kallt ljus blir man mycket piggare på morgonen. Ljuset bör dock vara indirekt och reflektera mot ljusa väggar. Kommer ljuset direkt in i ögat, stängs pupillen och då tar man inte vara på ljuset, tipsar Metro. En annan fördel med att ha rätt ljus i hemmet är att man kan skapa olika stämningar som man är ute efter i hemmet. Blandar man varmt och kallt ljus skapar man kontraster. För att lyfta fram något i rummet bör man ha en accentbelysning och för att skapa atmosfär i rummet kan man exempelvis ha ljusslingor. Läs mer.