Hur inreder man sitt hem hållbart? Hinner vi verkligen leva i våra hem innan vi gör om och renoverar för att något inte längre är på modet? Vad ger experterna för tips?

Det är olika det här med hur man inreder sitt hem. I Sveriges Radio intervjuas en inredningsbloggare om ämnet, hon tycker att det är lite läskigt att så många inte vet vad det är vi omger oss med hemma. Och att man bör tänka lite på det här med inredning som man tänker om mat, för att på så sätt fundera lite på sättet vi konsumerar. Att tänka hållbart gällande inredning är alltså något som många inte gör, medan det är en helt annan sak kring vad en köper hem för mat.

Göteborgs-Posten kan en läsa mer om hur man inreder hållbart. Där får man följa paret som specialiserat sig på just denna typ av inredning, de kommer med fem handfasta råd för just en hållbar inredning:

  1. Låt det ta tid. Bo in dig, fundera över vad du faktiskt behöver och sedan hur du kan skaffa detta på bästa sätt. Har man bråttom tar man ofta fel beslut.
  2. Välj bra material, som håller länge och som också går att ta om hand på sikt. Massiva trämöbler som går att slipa, soffor med avtagbar klädsel som kan tvättas och bytas på sikt. Undvik kromade möbler – krom är skadligt i framställningen och fortsätter att utsöndra krom under hela sin livstid.
  3. Leta först secondhand! Ju längre livscykler desto bättre för miljön. Men se upp för gamla plaster och byt ut stoppningen i möbler med dålig skumplast i sitsen.
  4. Undvik fossila material, som metall och sten. Det är enormt energikrävande att bryta både metaller och sten och dessutom är det ändliga material. Leta återvunnen aluminium eller ”uppcykla” gamla möbler i metall med färg, detaljer och ny textil i stället.
  5. Välj med hjärtat. Om du inte älskar ditt hem så tar du inte heller hand om det. Konsumera medvetet och med hänsyn till människor och natur, men låt hjärtat peka vägen.

Tänk även på energianvändningen

För att vara hållbar hemma är det också viktigt att tänka på hur mycket energi en gör av med. Detta är via hushållsapparater och maskiner men även ljuskällor. Energisnåla lampor som kan hittas bland annat här på http://www.elkatalogen.se/alla-produkter/ljuskallor/led-lysror.html är ett bra val om man vill tänka lite extra på miljön när man inreder. Läs mer på Energimyndigheten.