I en tid då hållbarhet och miljövänliga material är viktiga faktorer vid valet av inredning till hemmet är trä ett optimalt alternativ. Trämaterial till golv är idag bland det vanligaste i svenska hem och fördelarna med trägolv är många. Det är grönt, hållbart och stilfullt i stort sett alla miljöer. Men vad finns det att tänka på vid köpet av trägolv? 

Trägolv – lång livslängd

TrägolvEtt av de främsta argumenten till att välja trägolv till hemmet är det naturliga materialets långa livslängd. Inte sällan kan ett korrekt lagt trägolv hålla sig fint i upp mot 50 år. Få andra material har samma fantastiska egenskap när det kommer till livslängd. Det gäller dock att sköta golvet på rätt sätt för att trägolvet ska hålla sig i gott skick. När resten av huset totalrenoveras kan ett trägolv nöja sig med att slipas om. Hur praktiskt är inte det? Istället för att byta ut hela golvet slipas trägolvet upp för att få sin ursprungsglans på nytt. Ett golv med flera decennier på nacken kan bli helt som nytt efter en professionell golvslipning. I storstäderna finns det gott om golvfirmor och med en enkel google-sökning presenteras många kandidater. Tipset är att söka på termen professionell golvslipning i Stockholm om jobbet ska utföras i eller i närheten av huvudstaden. Där återfinns garanterat en firma som fixar jobbet på ett utmärkt sätt.

Många alternativ på trägolv

Ett annat vinnande argument gällande trägolv är materialets bredd när det kommer till alternativ. Det går i själva verket att få trägolv med precis det utseende som önskas. Bara inom kategorin för ekgolv finns mängder av alternativ att välja bland. Välj allt från ljusa, lackade och borstade till vaxade eller oljade ekgolv. Ett infärgat ekgolv är ett starkt tips eftersom det kan slipas flera gånger om. Andra populära träslag till golv är furu och ask, men även bok gör sig mer populärt för varje säsong. Det är framför allt de ljusare träslagen som spås bli 2019 års stora trend när det kommer till inredningsmaterial.

Trägolv kan läggas i de flesta miljöer, men undvik helst att lägga trä i våtutrymmen. Även om det är fullt möjligt att lägga till exempel teak i ett badrum.