Sverige har på senare tid belönats med lovord om kockar och utsökta måltider på restauranger. Detta inte minst för att det svenska innesittar-livet har fått sig en törn och svenskar går ut alltmer och äter och roar sig med vänner. Nya restauranger öppnar ständigt och snart kommer den nya stjärnkrogen i Sundbyberg att få sin beskärda del av ris eller ros.

Restaurang i SundbybergDe två tv-kockarna Tareq Taylor och Paul Svensson – bland annat kända från tv-programmen Go’kväll och Kockarnas kamp, samt för att redan vara etablerade kockar och hålla hög klass – kommer att öppna en lanthandel/restaurangbar med nya restaurangmöbler mitt i Sundbyberg utanför Stockholm.

Med fokus på ”Sumpan”

Vem har sagt att stjärnkockar håller sig i närheten av kändisfolk och centrum-idyll? Den ekologiska experten och kokboksförfattaren Paul Svensson, som redan är chefskock på restaurangen i Fotografiska i Stockholm, har valt att samarbeta med den skämtsamme Tareq Taylor, vilket lett till att de båda slagit sina påsar ihop. Resultatet kommer att avtäckas under september 2019 i Fabriksparken i Sumpan (eller Sundbyberg, rättare sagt) utanför Stockholm. Det kommer att bli ett nytt koncept som innefattar en mix av en lanthandel och en restaurang, och anledningen till att radarparet har valt att lägga stället just där, är att dra mer folk till Sundbyberg.

Minska svinnet är det osynliga mottot

Förutom att erbjuda lokala råvaror och god mat för 60 personer, så är fokuset att minska svinnet av mat, som ständigt gör sig påmint. Varje år slängs mat för en hutlös summa – mat som fortfarande är bra, god och näringsrik och som borde ha en helt annan plats än i soppåsen. Detta problem har Taylor och Svensson valt att gå till botten med genom att skapa en nischad restaurang, som tar tillvara på den försummade maten och låter den hamna på tallriken där den gör nytta istället. Syftet är att folk ska få upp ögonen för matsvinn och sluta upp med att köpa nytt och slänga det som fortfarande är okej att äta. Hur restaurangen kommer att emottas kommer att bli intressant att se, men förväntningarna är minst sagt höga och hoppfulla, inte minst i Sumpan.